Aankoopbemiddeling voor starters

Simak pakt je bij de hand

Je eerste huis of appartement kopen. Super leuk. Super spannend.

Je hebt voor jezelf of samen met je partner de knoop doorgehakt. Het is tijd voor de volgende stap. Een eigen koopwoning.

Oké. Waar beginnen. Funda natuurlijk. Scrollen en screenen wat er allemaal te koop is. Maar wacht eens! Waar moeten we allemaal op letten?!

Het is niet zomaar iets dat je gaat kopen, natuurlijk. Er komt behoorlijk wat kijken bij het kopen van een huis. Daar komt nog bij dat je te maken krijgt met verkopende makelaars. Die doen jaar in jaar uit hetzelfde en weten precies wat ze wel of niet moeten vertellen. Sommigen staan er een beetje apathisch bij tijdens een bezichtiging en dan kun je het zelf maar uitzoeken.

De complexiteit en het nieuwe zorgen ervoor dat veel starters met vragen zitten.

Welk budget heb ik beschikbaar? Waar moet je op letten? Hoe gaan bezichtigingen? Wat betekend het allemaal wat die makelaar vertelt. Bestemminsplan? Kadaster?

Daar komen nog een waslijst aan vaktermen, bouwkundige dingen en een hoop juridisch gebrabbel bij. Voor een starter kan het gewoon extra lastig zijn om alle aspecten van een aankoop te begrijpen.

Simak pakt je bij de hand

Tadaa!! Simak helpt je.

Op een duidelijke en overzichtelijke manier. We houden niet van praatjes en interessantdoenerij. We helpen je gewoon bij het kopen van je eerste huis of appartement. We leggen ook nog eens alles uit. 2x als het moet. Of 3x. We willen dat je weet wat je koopt en dat je aan het eind van het proces happy bent met je huis of appartement.

Oké. Heel interessant allemaal, maar wat doet Simak dan voor mij?!

Hou je vast. Daar gaan we. (bulletpoints incoming)

  • Als het nodig is, helpen we je bij het zoeken naar de juiste woning. Dan gaan we eerst bekijken waar je wensen en eisen liggen. (ja, je mag zeker eisen stellen aan je eerste woning). Natuurlijk hebben we ook inzicht in panden die nog niet te koop staan of eraan zitten te komen. Dan zijn de lijntjes lekker kort.
  • Het is ook belangrijk te weten wat het budget is. Onze hypotheekadviseurs kunnen je daar ook bij helpen door gratis een goede berekening te maken. Hierbij let hij/zij (we hebben verschillende hypotheekadviseurs) op jouw of jullie situatie, wensen en toekomstperspectief.
  • Heb je een huis of appartement gevonden dat je heel leuk vindt? Dan gaan we samen de woning bekijken. We plannen een afspraak in met de verkopende makelaar. Zo’n verkopend makelaar is vaak erg goed in het bespelen en beïnvloeden van potentiële kopers. Om die reden mag die makelaar jou vanaf dat moment niet meer zelf benaderen. Alle communicatie met de verkopend makelaar gaat dan via de makelaar van Simak.  
  • Een woning heeft veel juridische zaken om zich heen hangen. Wij checken alles dat van belang is en vertellen in normaal taalgebruik wat het inhoudt en waar je rekening mee moet houden. Hierbij moet je denken aan:  
    • het controleren van het bestemmingsplan;
    • het checken van beperkingen die in het kadaster zijn vermeld (leggen we je dan uit); 
    • het doorlezen van de eigendomsakte om te zien welke extra regels er allemaal bedacht zijn voor die woning; 
    • controleren of de vve (vereniging van eigenaars bij appartementen) wel oké is en de boel op orde heeft.

    En zo nog een aantal zaken. Best veel eigenlijk.

  • We letten ook op de bouwkundige staat van de woning of het gebouw. Het is belangrijk om te weten of de woning goed is of dat je straks voor extra onderhouds- of verbeterkosten komt te staan.
  • Als de kogel door de kerk is en je besluit het huis of appartement te kopen, dan doen wij de onderhandelingen met de verkopende makelaar. Tijdens de onderhandeling proberen we de beste deal voor je regelen en adviseren we je elke keer wat de vervolgstap kan worden. Jij bent uiteindelijk degene die aangeeft of het resultaat goed is en of je door wilt gaan met kopen.
  • Zodra we een deal hebben met de verkopers maakt de verkopende makelaar de koopakte. Wij sturen alle gegevens die hij/zij nodig heeft op. Zodra de koopakte klaar is, gaan wij deze lezen om te checken of alles is vermeld wat we hebben afgesproken. Vervolgens gaan we weer in normaal taalgebruik uitleggen wat erin staat en waarom het erin staat.
  • Ben je akkoord met de inhoud? Dan kan er getekend worden. Dit kan bij ons op kantoor, bij jou thuis of bij de verkoper of de verkopende makelaar. Wat jij het fijnst vindt. Jouw Simak makelaar is er natuurlijk bij voor de “je weet maar nooit” backup-vraagbaak-controle.
  • Je gaat dan aan de slag om de hypotheek te regelen. Je bent vrij om te kiezen wie de hypotheek voor je gaat regelen. Onze adviseurs staan in ieder geval voor je klaar.
  • Eventuele verbouwingen of aanpassingen en natuurlijk de inrichting kun je nu ook alvast regelen. We hebben nog even voordat we naar de notaris mogen voor de sleuteloverdracht.
  • Als alles is geregeld, zijn we klaar om naar de notaris te gaan. Die heeft ondertussen ook al veel gedaan en ervoor gezorgd dat de overdracht van de woning goed geregeld is. We krijgen van de notaris de Akte van Levering om te controleren of deze juist is. We leggen je natuurlijk weer uit wat erin staat en geven aan of je dit zo kunt tekenen. Zo niet, dan gaan we in overleg met de notaris om de akte aan te laten passen.
  • Voordat we naar de notaris gaan, willen we weten of de verkoper het huis of appartement achterlaat, zoals we hebben afgesproken. Dit controleren wij tijdens de Inspectie. We checken de woning en nemen de meterstanden op. Klopt er iets niet? Dan gaan we in gesprek met de verkoper om het op te lossen.
  • Na de inspectie gaan we mee naar de notaris. Niet alleen omdat dit gewoon heel leuk is. Je Simak makelaar is er dan ook weer bij als “je weet maar nooit” backup-vraagbaak-controle.
  • De notaris gaat lang en saai praten. Lang. En. Traag. Meestal. We komen er samen doorheen. Als de notaris eindelijk klaar is met zijn standaardverhaal, kun je de langverwachte handtekening zetten en word je de eigenaar van je eigen stulpje. Sleutel in de pocket. Nog even de hypotheekakte bespreken en tekenen en dan ben je eindelijk klaar. Je eigen huis!! Van jou!!

We staan de hele tijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Vanaf het moment dat je ons vraagt jou te helpen tot het moment dat we bij de notaris zijn geweest. Zit je ergens mee of heb je gewoon een vraag? Stuur dan een appje of dm-etje. We reageren meestal heel snel.

Klik hier om een vrijblijvende afspraak te maken